Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – NEWMONEY.GR 31/10/2013

Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στις χώρες του Νότου και της δυσκολίας πρόσβασης σε των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια ήταν το θέμα συζήτησης που έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου Conference Europa στις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Στο πάνελ, συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλου ο επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό Michel Barnier, ο πρωθυπουργός της Λετονίας Valdis Dombrovskis, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Αθήνας Γιώργος Παγουλάτος που διετέλεσε διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού επί κυβέρνησης Παπαδήμου,  αλλά και άνθρωποι της αγοράς όπως ο liver Bäte μέλος τους δ.σ. της Allianz και ο François Villeroy de Galhau, διευθύνων σύμβουλος της  BNP Paribas .

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πρόβλημα της ασφυξίας την οποία υφίστανται ακόμα και απόλυτα υγιείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, στην Ελλάδα αλλά και στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ελληνικό πρόβλημα ο κ. Παγουλάτος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι ακόμα και εξωστρεφείς επιχειρήσεις που έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προσαρμογής δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό και υπογράμμισε ότι απάντηση στο πρόβλημα αυτό θα μπορούσαν να δώσουν μέτρα στις εξής κατευθύνσεις:

– Να εμπλακεί σε μεγαλύτερο βαθμό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

– Να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας μακροχρόνια χαμηλότοκα δάνεια στις εμπορικές τράπεζες, υπό τον όρο ότι θα τηρούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ή ακόμη να υιοθετηθεί η μέθοδος της τιτλοποίησης δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα δέχεται τους συγκεκριμένους τίτλους έναντι κεφαλαίων προς τις τράπεζες.

You May Also Like