Η Ευρώπη δεν θα χάσει την ψυχή της – Protagon.gr 14/11/2015

Δεν υπήρξε ποτέ μετά τον Πόλεμο φοβερότερη πρόκληση για τη Δύση από την απειλή (κι από χθες επίθεση) της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.

Δεν είναι μόνο ότι πολεμούν τις αξίες μας: την ελευθερία, την ανεκτικότητα, τα δικαιώματα και την ισότητα, τον ορθό λόγο, το δικαίωμα να διαφέρουμε, να ερωτευόμαστε, να βλασφημούμε και να αμφισβητούμε.

Δεν είναι μόνο ότι ο αντίπαλος είναι αόρατος, είναι παντού και πουθενά, ζει ανάμεσά μας.

Δεν είναι ότι κι η τελειότερη αμυντική τεχνολογία είναι άχρηστη απέναντι σε έναν φανατικό αποφασισμένο να γίνει ανθρώπινη βόμβα.

Είναι κυρίως ότι ο πόλεμός τους στοχεύει στην Αχίλλειο πτέρνα της δυτικής δημοκρατίας –την ανεκτικότητα, την πολυφυλετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα.

Εκατομμύρια μουσουλμάνοι και άνθρωποι αραβικής και αφρικανικής καταγωγής ζουν στην Ευρώπη, ειρηνικά, σεβόμενοι το κράτος δικαίου. Χωρίς μεγαλύτερη τάση να επιβάλουν στους άλλους τη θρησκεία και τις αντιλήψεις τους από ό,τι οποιοσδήποτε θρησκευόμενος χριστιανός. 

Οι ισλαμοφασίστες επιδιώκουν να πυροδοτήσουν τις διακρίσεις, το racial profiling, την ξενοφοβία, τα προληπτικά αστυνομικά μέτρα εις βάρος των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη, για να προκαλέσουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τελικά στράτευσή τους στις τάξεις της τρομοκρατίας. Φαντασιώνονται τζιχάντ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το κόστος αυτού του πολέμου θα το υποστούν κυρίως οι αδύναμοι, κι εκείνοι στους οποίους δοκιμάζονται τα όρια της ανοιχτής Ευρώπης: οι μουσουλμάνοι πολίτες και μετανάστες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι δυστυχισμένοι πρόσφυγες που καταφτάνουν στις ακτές μας για να γλυτώσουν τη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών στις χώρες προέλευσής τους.

Οι αξίες και ο τρόπος ζωής μας θα δοκιμαστεί. Οι δημοκρατίες μας θα πρέπει να χαράξουν μια νέα αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια, που θα έχει κόστος για τις ελευθερίες.

Όμως η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει στρατοπεδική κοινωνία και αστυνομικό κράτος, γιατί τότε θα έχει χάσει την ψυχή της. Δεν πρέπει να παραδοθεί στους ξενόφοβους και ακροδεξιούς που ονειρεύονται ομοιογενείς κοινωνίες. Αυτό θα ήταν ο θρίαμβος των φασιστών της τζιχάντ.

Η Ευρώπη δεν είναι πια ίδια μετά την 13η Νοεμβρίου, αλλά οι αξίες της θα νικήσουν. Το Παρίσι θα παραμείνει η πόλη του φωτός.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.kosmos&id=43862

You May Also Like